Zmiana menu w słupskich stołówkach szkolnych i przedszkolnych na ekologiczne składniki pochodzące od lokalnych producentów

Zmiana menu w słupskich stołówkach szkolnych i przedszkolnych na ekologiczne składniki pochodzące od lokalnych producentów

Od września tego roku, stołówki w szkołach i przedszkolach Słupska zaczną serwować posiłki przygotowane ze zdrowych, ekologicznych składników, które będą dostarczane przez lokalnych rolników. Cała inicjatywa ma na celu zapewnienie jak najwyższej jakości pełnowartościowych posiłków dla około 3300 dzieci korzystających codziennie z tych placówek.

Organizatorzy kampanii „Moda na dobrą żywność” podkreślają, że żywność ekologiczna jest zarówno łatwo dostępna, jak i niedroga, a jej zakup bezpośrednio od producentów jest szczególnie opłacalny.

W związku z powyższym, władze Słupska chcą namówić lokalnych producentów do utworzenia grupy producenckiej. Celem tego działania jest dostarczanie dzieciom zdrowych, ekologicznych posiłków oraz wsparcie rolników i przetwórców z regionu poprzez nowy model zakupu żywności.

Beata Maciejewska, pełnomocniczka Prezydenta Miasta Słupska ds. zrównoważonego rozwoju i zielonej modernizacji miast, wyraża nadzieję, że Słupsk stanie się wzorem do naśladowania dla innych miast w Polsce, jeśli chodzi o serwowanie zdrowej, lokalnej żywności w placówkach dla dzieci.