Świąteczne wypieki
Święta Bożego Narodzenia są wyjątkowym czasem spędzanym w gronie rodziny. Dlatego podczas nich warto postawić na wyjątkowe w smaku wypieki, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej oraz zapoznać z najlepszymi propozycjami.
Sernik z polewą czekoladową
Wśród najlepszych pomysłów na świąteczne wypieki można przede wszystkim wyszczególnić takie ciasto jak sernik z polewą czekoladową, które jest uwielbiane przez całe rodziny. Sernik przygotowuje się na bazie sera z wiaderka. Aktualnie wysokiej jakości ser na sernik można zakupić w bardzo okazyjnej cenie w sklepie Kaufland. Oprócz tego podczas przygotowywania masy na ciasto przydatne będzie również sześć jajek, dwieście gramów masła, jedna szklanka cukru pudru, czterdzieści gramów mąki ziemniaczanej oraz sto pięćdziesiąt mililitrów śmietanki 30%. Miękkie masło powinno się ubijać z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy. Całość następnie miesza się z serem z wiaderka oraz dodaje mąkę ziemniaczaną wraz ze śmietanką. Sernik powinno się piec przez około godzinę w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Po ostudzeniu można do udekorować polewą czekoladową, która stworzona będzie ze stu gramów deserowej czekolady, a także pięćdziesięciu mililitrów śmietanki 30%.
Ciasto marchewkowe
Kolejnym wyjątkowym wypiekiem polecanym na święta Bożego Narodzenia z całą pewnością jest klasyczne ciasto marchewkowe stworzone na bazie marchewki oraz aromatycznych dodatków. Do przygotowania ciasta niezbędne będzie dwieście gramów marchewki, tyle samo mąki pszennej oraz cukru pudru. Oprócz tego konieczne jest wykorzystanie stu pięćdziesięciu mililitrów oleju rzepakowego, który aktualnie można zakupić w promocyjnej cenie w sklepie Dino. Jest to aktualny hit sprzedaży. Do ciasta niezbędne będą również dwa jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej oraz łyżeczka cynamonu. Warto dodać do niego również pewne dodatki smakowe, które urozmaicą jego niepowtarzalny charakter. Wśród nich wymienia się sto gramów jabłka, pięćdziesiąt gramów wiórków kokosowych oraz pięćdziesiąt gramów orzechów włoskich. Podczas przygotowywania ciasta należy połączyć razem wszystkie mokre składniki oraz osobno suche składniki. Następnie całość powinno się wymieszać oraz piec przez około godzinę w temperaturze stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza.
Makowiec japoński
Tradycyjnym ciastem na święta Bożego Narodzenia z całą pewnością jest makowiec, który ma wielu fanów. Do jego przygotowania niezbędny będzie suchy mak do własnej obróbki, który można zakupić na przykład w sklepie Dino. Jednak w tym przypadku idealnie sprawdzi się także gotowa masa makowa w puszce. Aktualnie można ją znaleźć w bardzo promocyjnej cenie w sklepie Netto. Podczas przygotowywania masy na makowiec japoński niezbędne będzie wykorzystanie sześciu jajek, a także jednej trzeciej szklanki śmietanki 30% oraz stu pięćdziesięciu gramów mielonych migdałów, które oprócz masy makowej będą stanowiły bazę pieczonego ciasta. Oprócz tego warto również dodać do ciasta przeróżne bakalie. Wśród nich można na przykład wymienić orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, wiórki kokosowe, suszone śliwki, rodzynki, morele oraz wiele innych, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. Wszystkie bakalie dostępne są w sklepach sieci Dino oraz Kaufland w okazyjnych cenach. Składniki ciasta należy wymieszać oraz całość piec około godziny w stu osiemdziesięciu stopniach.
Piernik z powidłami
Bardzo dobrym pomysłem na święta będzie także upieczenie piernika z powidłami, który jest bardzo aromatycznym ciastem. Jego podstawę stanowi wysokiej jakości mąka pszenna, którą aktualnie można zakupić po okazyjnej cenie w sklepie marki Netto. Oprócz tego wśród niezbędnych składników ciasta można wymienić sto gramów masła, po dwie łyżki kakao, miodu oraz przyprawy piernikowej, trzy jajka, dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka, dwieście gramów cukru oraz soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Masło należy rozpuścić, połączyć z mokrymi składnikami, a następnie ze wszystkimi pozostałymi. Całość należy piec przez około trzydzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.