Zdrowotne korzyści i prozdrowotne zastosowania oleju rydzowego
Olej rydzowy, znany również jako olej lnianki siewnej, jest tradycyjnym olejem roślinnym, który stopniowo zdobywa na popularności. Powód? Jego dobroczynne efekty dla naszego zdrowia. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego warto wybrać właśnie ten olej? Jakie ma właściwości? W jaki sposób go używać? Poniżej podpowiadamy.
Olej rydzowy, inaczej nazywany olejem z lnianki siewnej, to produkt naturalny o sporej popularności. Sławę zyskał dzięki swoim zdrowotnym atutom. Jest wytwarzany poprzez tłoczenie na zimno nasion lnianki siewnej (Camelina sativa), znanymi też jako rydz, rydzyk, ryżyk czy lennica. Nazwa „olej rydzowy” pochodzi od charakterystycznego rdzawego odcienia nasion, które swoją barwą przypominają grzyb – rydza (lactarius deliciosus). Stąd wzięło się powszechnie znane powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, a jego źródłem jest właśnie olej z lnianki siewnej.
Właściwości prozdrowotne oleju rydzowego są naprawdę imponujące. Olej charakteryzuje się pozytywnymi efektami na zdrowie, głównie za sprawą zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), który ma działanie przeciwzapalne i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Nie można też zapominać o witaminach – olej rydzowy jest bogatym źródłem witaminy E, która działa jako antyoksydant, ochroniając komórki przed stresem oksydacyjnym i neutralizując wolne rodniki tlenowe. Dodatkowo, regularne spożywanie oleju rydzowego pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL), co przekłada się na poprawę stanu serca oraz naczyń krwionośnych.
Olej rydzowy nie tylko ma korzystny wpływ na nasze serce. Znany jest również ze swoich właściwości wspomagających proces trawienia poprzez regulację metabolizmu lipidów. Przeciwdziała stanom zapalnym w organizmie, łagodzi je i redukuje ich występowanie. Ponadto, ten naturalny produkt wykazuje działanie antybakteryjne – działa antyseptycznie i pomaga chronić skórę przed infekcjami.