Rozsądne planowanie zakupów świątecznych – jak to zrobić?
Święta Bożego Narodzenia to czas radosnego wspólnego bycia, ale także moment, kiedy nasza konsumpcja osiąga szczyt. W Polsce rocznie marnujemy 4,8 miliona ton jedzenia*, a sezon świąteczny tylko pogłębia ten problem. Jak zatem kupować rozsądnie, zmniejszyć ilość marnowanej żywności oraz dbać o naturę? Na te pytania odpowiedzi dostarczają edukacyjne materiały programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”. Ta inicjatywa pokazuje, że mądre zakupy to nie tylko odpowiedni wybór produktów, ale przede wszystkim styl życia, który warto przekazać następnym generacjom.
Nie tylko podczas świąt, ale na co dzień powinniśmy pamiętać o tym, że mądre zakupy wiążą się z rozważnymi decyzjami konsumenckimi i stanowią element naszego stylu życia. Świadomość w tym zakresie jest kluczowa i dlatego też została uwypuklona w materiałach edukacyjnych programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.
Polski Bank Żywności w swoim raporcie „Nie marnuj jedzenia 2023” podaje alarmujące statystyki: każdego roku Polacy marnują 4,8 miliona ton jedzenia, podczas gdy statystyki wskazują, że ponad 1,5 miliona osób w naszym kraju żyje poniżej progu ubóstwa*. Zakupy świąteczne sprawiają, że problem ten się pogłębia. Po okresie świątecznym wiele osób zastanawia się, co zrobić z pozostałą po świętach żywnością. Badania dowodzą, że aż 56% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia*. W związku z tym warto zastosować kilka prostych zasad, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności w nadchodzące święta:
Planowanie posiłków – tworzenie tygodniowego jadłospisu z rodziną pozwala stworzyć przemyślaną listę zakupów i wykorzystać wszystkie produkty. Tworzenie listy zakupów – wspólne sporządzenie takiej listy i zabranie jej na zakupy ułatwia kupno tylko tych produktów, które są naprawdę potrzebne. Alternatywne środki transportu – do sklepu można dotrzeć komunikacją miejską, pieszo, na hulajnodze lub rowerem, co pozytywnie wpływa na naszą kondycję oraz pomaga ograniczyć emisję CO2. Kupowanie z rozwagą – przed dodaniem produktu do koszyka warto zastanowić się, czy jest on rzeczywiście potrzebny. Przechowywanie jedzenia – odpowiednie przechowywanie żywności, np. zamrażanie, pomaga uniknąć jej psucia. Wykorzystywanie resztek – niezużyte jedzenie można przekształcić w inne dania, jak na przykład sosy czy pasty. Dzielenie się jedzeniem – często po świętach pozostaje nam wiele niezjedzonych potraw. Możemy podzielić się nimi z rodziną, sąsiadami lub przekazać osobom korzystającym z jadłodzielni.